Kennelliitto jalostusjärjestelmä. riita sijoituskoirasta

Omakoira

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Suurin osa koirien tärkeistä ominaisuuksista periytyy hyvin monen geenin sääteleminä. Jalostustietojärjestelmästä löydät sekä yksittäisten koirien tietoja että rodun terveys- ja jalostustilastoja. Koirien perinnöllisiä ominaisuuksia tunnetaan tällä hetkellä noin 700, naudoilla noin 500, kissoilla noin 340 ja ihmisillä noin 6000. Jalostus tarkoittaa eläinkannan laadun parantamista valinnan keinoin. Löydät nämä asetukset sivun yläreunan linkkilistasta: Muut rotukohtaiset: Asetukset Rotukohtaisia tilastoja terveydestä, luonteesta ja kokeista Rotukohtaisissa tilastoissa ovat rodun terveys-, jalostus- ja tulostilastot.

Nächster

17.

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Koiran tulisi olla tunnistettavissa rotunsa edustajaksi, ja sen rakenteen pitäisi olla kestävä ja toiminnallinen, liioittelematta mitään rotumääritelmässä mainittua ominaisuutta. Tällä hetkellä Suomen Kennelliittoon kuuluvan rotujärjestömme jäsenluku on noin 2600. Selkeä motiivi on mielestäni raha, jos luovuttaja kerta usein päätyy voittamaan jutun ja saa vielä pitää rahat. Jalostus on näiden eri geenimuotojen osuuksien muuttamista. Olen aina halunnut omistaa koiran ilman ehtoja, joten siksi sijoituskoira ei ole minun juttuni. Perinnöllisen vaihtelun ylläpitäminen auttaa ylläpitämään terveyttä Myös sukusiitoksen välttäminen vähentää mahdollisuutta perinnöllisten sairauksien puhkeamiselle. Kasvattaja oli yrittänyt myydä koira eteenpäin tyhmä nainen, eihän se ilman omistajatodistuksen muutosta olisi millään edes onnistunut.

Nächster

KoiraNet

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Ihmisillä tehdyn tutkimuksen mukaan meistä jokainen perii vanhemmiltaan jopa 60 sellaista geenimutaatiota, jotka kaksinkertaisena annoksena esiintyessään aiheuttaisivat jonkin perinnöllisen sairauden. Perussääntö on, että jalostuskoiralla tulisi karsittavaksi halutussa sairaudessa olla rodun keskitasoa parempi tulos. Esimerkiksi beaucenpaimenkoiralla eli beauceronilla sekä bernhardinkoiralla esiintyvä lonkkanivelen kasvuhäiriö on selvästi vähentynyt. Sopimusta rikkonut osapuoli joutuu vastaamaan rikkomuksestaan. Tutustu kasvattajaan kunnolla ennenkuin teet päätöstä sijoituskoiran ottamisesta. Varsinkin, jos tietää että kännykkä on rikki. Rotujen harrastajat ovat olleet aktiivisia, kun rodussa on ilmennyt jokin uusi sairaus.

Nächster

Koiran jalostus

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Ja mikä sitten olikaan ongelma? Jokainen osaa laskea 1 1, eli jos mietitte että kasvattajalla tulee vaikkapa kahdet pennut vuodessa ja jokaisesta pentueesta se pitää yhden pennun tulevaisuuden jalostustyötä varten, jonka lisäksi hän tuo jalostuskoiria ulkomailta vaikkapa yhden koiran vuodessa. Eikös se sama koira voi olla rakas sille, joka sen antoi. Viime aikojen nopea kehitys geenitestirintamalla tarjoaa kuitenkin apua joihinkin tällaisiin tilanteisiin varsinkin sellaisten ominaisuuksien osalta, jotka määräytyvät vain yhden geenin sääteleminä. Video: Brock McGinnin jatkoaikamaali varmisti Carolinan puolivälieräpaikan. Tällaisia esimerkkejä on roduista lukuisia. Rotujen sisäistä sukulaistumista ja sukusiitosta torjutaan myös roturisteytyksillä ja rekisterin ulkopuolisten maatiaiskoirien jalostuskäytöllä.

Nächster

Omakoira

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Itse en anakaan kuulu tähän ryhmään. Kun sairauden aiheuttava mutaatio on paikannettu, on sille mahdollista kehittää myös geenitesti. Vaikka luovuttaja nimellisesti onkin koiran omistaja, on vastaanottaja koiran haltija ja tuleva omistaja. Sanoinko mukamas että nainen on tyhmä. Usealla kymmenellä rodulla onkin käytössä rajoitus yksittäiselle yksilölle rekisteröitävälle jälkeläismäärälle. Tällaisissa tapauksissa pitäisi ehdottomasti miettiä myös vastaanottajan kiintymystä koiraa kohtaan. Jos vastaanottaja ei luovuta koiraa vapaaehtoisesti, luovuttajan on turvauduttava viranomaisen apuun oikeuksiensa toteuttamiseksi.

Nächster

28.4.2019 Kouvola

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Nyt olet ottanut ihan turhan riskin. Todella kammottavaa ja väärin koiraa kohtaan. Oireilevan, operoidun tai lopetetun koiran terveystiedot jalostustietojärjestelmään Jalostustietojärjestelmään voidaan tiettyjen sairauksien osalta tallentaa koiran terveystieto, jos koira oireilee tai se joudutaan operoimaan tai lopettamaan. Kuolinsyytilastosta ilmenevät rodun tyypilliset kuolinsyyt Kuolinsyytilaston avulla voidaan seurata rodun yleisimpiä kuolinsyitä sekä tarttua toimeen, jos rodussa ilmenee jokin uusi, vakava sairaus. Monigeenisen sairauden ollessa kyseessä, Kennelliitto on yhteistyössä eläinlääkärien ja rotujärjestöjen kanssa pyrkinyt kehittämään standardoidun ja toistettavissa olevan tutkimusmenetelmän jalostuskoirien seulomiseksi. Koira on siis käytännössä myyty, mutta omistusoikeus siirtyy vasta sopimuksessa määritellyn ehdon täytyttyä.

Nächster

28.4.2019 Kouvola

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Mikäli et ole kaikkeen tähän valmis ja haluat oman koiran ilman ehtoja, osta pentu. Ihminen tekee valinnan siitä, millaiset koirat saavat jälkeläisiä ja näin ollen — osin tietämättään — myös siitä, mitkä geenit siirtyvät seuraavaan sukupolveen. Perinnöllistä vaihtelua voidaan säilyttää ja geenivirheiden esiintuloa ehkäistä käyttämällä rodun yksilöitä jalostukseen mahdollisimman monipuolisesti ja tasaisesti. Voit lohduttautua sillä, ettei kokemasi todellakaan ole ainutlaatuista ja yleensä kasvattaja oikeudessa häviää. Sopimusta on aloittajan kertoman mukaan rikottu yksipuolisesti, eli kacsvattaja on toiminut väärin. Suomenpystykorvalla esiintyi 2000-luvun alussa epilepsiaa noin 5—6 prosentilla koirista. Kerho ohjaa rotujensa jalostusta sekä pyrkii torjumaan niiden terveydentilaa horjuttavia perinnöllisiä vikoja.

Nächster

Jalostustietojärjestelmä

Kennelliitto jalostusjärjestelmä

Yleensä se kestää noin kolme minuuttia. Viralliset terveystutkimustulokset sekä omistajan ilmoittama kuolinsyy ja -ikä ovat julkisia tietoja, jotka ovat näkyvissä Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä. Tarkastuta koirasi rotukohtaisten perinnöllisten sairauksien varalta ja ilmoita Kennelliittoon myös koirasi kuolemasta. Järjestelmään tallennetaan myös epävirallisia tuloksia, jos koira oireilee, tai jos se joudutaan operoimaan tai lopettamaan kyseisen sairauden vuoksi. Jos kasvattajalla,niin periaatteessa silloin kasvattajalla on oikeus hakea koira pois,jos olet rikkonut sopimusta.

Nächster