Kastrering honkatt. Kastrering av katt

Kastrera honkatt » Smådjursveterinären Åmål

Kastrering honkatt

Inom veterinärmedicin och djurhållning att på motsvarande vis med hjälp av kirurgiska eller andra ingrepp permanent försätta ett djurs möjligheter till fortplantning ur spel. Om du inte planerat att använda din honkatt i avel kan det vara bra att kastrera henne. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Katten lämnas oftast hos veterinären på morgonen och du ska kunna hämta den senare under dagen. Antingen försvinner de av sig själv, eller så behöver de tas bort efter 10-12 dagar. Det kommer att finnas ett sår på magen, och stygnen tas bort efter 10 dagar. Dessutom är det viktigt att såren inte utsätts för onödig belastning.

Nächster

Hur länge behöver katten ha tratt efter att den kastrerats?

Kastrering honkatt

Hankatter brukar inte intressera sig för såret efter kastration, men om katten slickar måste det förhindras genom att krage används. Så går en kastration till på en honkatt Ska du inte avla på din honkatt kan det vara en bra idé att kastrera den. Ge då en liten portion, gärna mjukmat eller annan lättäten mat. Hoppas denna information gör ert beslut lättare och tilläggas bör att de flesta djurägarna är mycket nöjda med sina kastrerade hundar. Var sedan vaksam på hur mycket din katt äter tiden efter kastrationen. Okastrerade hanar När en hankatt blir könsmogen börjar urinen lukta extra starkt och för dig som har innekatt är detta ofta mycket tydligt.

Nächster

Kastrera honkatt » Smådjursveterinären Åmål

Kastrering honkatt

Efter några timmar, då ingreppet är klart får man hämta hem honkatten. Många katter går lätt upp i vikt då de kastrerats, så det är bra att minska fodergivan redan direkt efter kastreringen med ca 30%. Är du främst ute efter ett preparat som minskar din katts hankattsbeteende så är det bra att veta att det tar lång tid innan Suprelorin ger effekt. Preparatet kan ges i tablettform, pillret ges då en gång per vecka. Om katten slickar mycket på operationssåret kan det vara behövligt med en tratt. Var varsam med maten Vänta med att ge din misse mat tills hon kan stå stadigt på benen. Dessutom är din katt är mindre benägna att markera sitt territorium med spaying eller repor.

Nächster

Kastrering

Kastrering honkatt

Ägglossningen hos en katt inträffar vid parningen. Vid kastration av hankatter bidrar man också till att minska antalet oönskade dräktigheter. Din katt har också blivit vaccinerad mot kattsnuva och kattpest. Detta är en mycket enkel procedur med mycket små snitt som vanligtvis inte ens kräver stygn eller suturer att läka upp. Om en katt ökar i vikt ökar risken för bland annat diabetes. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Nächster

Kastrering av katt

Kastrering honkatt

Efter operationen får katten smärtstillande injektioner av veterinären för att avhjälpa eventuellt obehag efteråt. När det gäller hankatter så brukar de inte behöva ha krage efter kastrationen. Om katten försvinner är det naturligtvis viktigt att den som hittar katten kan komma i kontakt med ägaren. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser. Att tänka på när ni kommer hem Du får självklart hemgångsråd av din veterinär så du vet hur du ska ta hand om din misse på bästa sätt. Normalt sett läker huden på 10-12 dagar och stygnen löses sakta upp i huden under ca ett halvår. Bädda gärna ner henne med en filt, men lämna inte din misse ensam i början.

Nächster

Kastrera katt, kastrering honkatt, förberedelser inför veterinärbesök

Kastrering honkatt

Efter kastreringen upphör könshormonernas påverkan och det resulterar oftast i en ökad aptit samtidigt som energibehovet har minskat. . Oftast ska honkatten medicineras med smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel efter kastreringen. Beslutet att kastrera din katt är ett av de viktigaste valen du gör som djurägare. Eftervård efter kastration av hankatt Katten kan gå hem samma dag som operationen är utförd. Lägg din katt på ett varmt ombonat ställe och låt den hämta sig i lugn och ro.

Nächster

Kastrering

Kastrering honkatt

Det finns särskilda foder för kastrerade honkatter. Det jag kunnat hitta i fallstudier är dels att medicinen kunnat orsaka juvertumörer hos ett fåtal katter, dels att den kunnat orsaka onormal förstoring av juvervävnaden hos en hankatt. Sterilisering Även om det inte är vanligt längre så går det fortfarande att sterilisera honkatter. Det går även att fördröja löptiden över en längre tid med hjälp av hormoner. Läkemedlet är, liksom Suprelorin, inte registrerat för katter och det finns knappt några studier alls som kan säga hur medicinen påverkar katter under längre tid. En kastrerad katt löper inte efter en kirurgisk kastration. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden.

Nächster

Kemisk kastrering hankatt

Kastrering honkatt

Om den vill slicka på såret behöver den ha krage ytterligare några dagar innan man provar igen. P-pillret kan också kräkas upp utan att du vet om det och då har givetvis den här preventivmetoden ingen effekt. Spaying din honkatt Spaying är ett kirurgiskt ingrepp där veterinären tar bort äggstockarna och livmodern hos katten. Är det första gången din katt blir vaccinerad ska du vaccinera den igen om 3-4 veckor efter dagens datum. För de inre stygnen används en resorberbar tråd som försvinner av sig själv.

Nächster